///

Sağlık çalışanları yıpranıyor

Aktürk; “Sağlık sektörünün çalışma saatleri düşürülsün.”

 

Yayın: 20.02.2024-00.06/GÜncelleme:20.02.2024-00.06

yenidunyagazetesi.com
Ankara/ A. Merve AKYÜREK

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Sosyal İşler Sekreteri Abdurrahman Aktürk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çalışma saatlerinin düzenleneceğine haberlerin basına yansıdığını belirterek, yoğun ve yorucu nöbetler ve uzun mesai nedeniyle sağlık çalışanlarının yıprandığına vurgu yaparak, çalışan sağlığının korunması, hizmetin sunumunda kalitenin artırılması, verim ve motivasyon açısından sağlık sektörünün çalışma saatlerinin düşürülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Nöbet usulü çalışma sağlıkçıların sağlığını bozuyor

Aktürk, 2022 yılında ülkemizde 100 bin kişiye düşen hemşire ve ebe sayısının 356 olduğunu belirterek, Avrupa standartlarına göre hemşire ve ebe sayısının üçte bir olduğunu, bu sayının da hasta yoğunluğu açısından sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu elverişsiz durumu gösterdiğini belirterek şunları söyledi:

“Nöbet usulü çalışmanın getirmiş olduğu yük ve biyolojik dengeye zararları bilimsel olarak kanıtlanmaya devam edilirken, çıkarılan yıpranma payı geriye dönük olarak çıkmamış ve sadece yılbaşına iki ay olarak belirlenmiştir. Ritim bozukluğu, pineal beyin tümörleri, biyolojik ritmin bozulması ve göğüs kanseri olma ihtimalinin yükselmesi gibi bir dizi probleme neden olan nöbet usulü çalışma ne yazık ki sağlık meslek çalışanlarının öz sağlığını tehdit ediyor. Sosyal yaşamdan izole olan, tükenmişlik sendromu yaşayan sağlık emekçileri ağır koşullarda görevlerini yürütmeye çalışmaktadır. İşçiler için haftalık çalışma süresinin 45 saatten 40 saate indirilmesi konusu tartışılırken, asıl odaklanılması gereken sektör sağlıktır.”

“Verimlilik ve kalitenin artması için haftalık 4 gün çalışma şekline geçilmelidir.”

Emsallerinin en az üç katı hasta yükü ile uğraşan sağlık emekçilerinin tıpkı Avrupa da uygulanmaya başlanan Verimlilik ve kaliteyi artırma düzenlemesi gibi ülkemizde de sağlık hizmeti sunumunda kalite ve verimliliğin artırılması, sağlık profesyonellerinin moral ve motivasyonlarının sağlanması için haftalık 4 gün çalışma şekline geçilmesi gerekmektedir.

Halen 40 saatlik çalışma zorunlu tutuluyorken, biliyoruz ki bir çok ilde sağlık meslek çalışanları bu saatin daha fazlasını çalışmak zorunda bırakılıyor. Yetersiz istihdam ve hasta yükü henüz çözülememiş en büyük problemlerdendir. Bu gerekçelerle, SAHADER olarak sağlık meslek çalışanlarının iş yükünün azaltılması amacıyla haftalık 32 saat çalışması gerektiğini ifade ediyor ve bu konuda Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının işbirliği halinde yasal bir düzenleme üzerinde çalışması gerektiğini ifade ediyoruz. Zira çalışma süreleri kısalırsa Verimlilik ve kalitenin artırılacağı ve yeni istihdam olanakları yaratılacağı değerlendirilmektedir.”

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

KYK YURT SONUÇLARI AÇIKLANDI

KYK YURT SONUÇLARI AÇIKLANDI Yayın: 5 Eylül 2024-14.25/Güncelleme: 5 Eylül 2024- 14.25 yenidunyagazetesi.com Haber Merkezi/Ankara- Gençlik

En iyi WordPress hosting hizmetleri için DomainMerkezi'ni ziyaret edin.