////

Kirasını Banka üzerinden ödeyen kiracılara kötü haber!

Kirasını Banka üzerinden ödeyen kiracılara kötü haber!

Yayın: 06.02.2024-18.39/Güncelleme:06.02.2024-18.40

 

yenidunyagazetesi.com
HaberMerkezi/Ankara-

Yüksek kira artışları nedeniyle ev sahibi ile kiracı arasındaki ihtilaf nedeniyle mahkemeler yoğun mesai yapıyor.

Kiracıların Banka hesapları üzerinden IBAN’a yatırdıkları kira da mahkemelik oldu.

Gazetevatan’ın haberine göre kirasını IBAN üzerinden ödeyen bir kiracı ile ev sahibi arasında, kiracının kirasını eksik yatırdığı gerekçesiyle tahliye davası açıldı.

Avukat Cansen Erdoğan, IBAN’a yatırılan kira ödemesinden bankanın havale ücreti kestiğini belirterek, bunun “eksik kira” olup olmayacağını halktv.com.tr’ye değerlendirdi.

“Son zamanların üzerinde en çok ihtilaf yaşanan konularından biri olan kiracı-ev sahibi uyuşmazlıklarından kira bedeli kadar bedelin ödenme şeklinde de ne yazık ki pek çok tartışma ve anlaşmazlık yaşanmaktadır. Bu anlaşmazlıkların çözümünde sadece Türk Borçlar Kanunu’ndan değil, yanında diğer birçok Kanundan, mevzuattan, düzenlemeden yararlanılmaktadır.

Havale, bankaların faaliyet konuları arasında yer alan işlemlerden biridir. Her ne kadar Bankacılık Mevzuatında yürürlük alanı bulsa da havale işlemi, Borçlar Kanunu’nun 457/462. Maddelerinde de düzenlenmiştir. Buna göre, “havale göndericisi, “ havale işlemi ile bir miktar paranın “havale Alıcısı” olarak belirlediği bir kişiye ödenmesi hususunda bankaya yetkilendirmiş olmaktadır.

Yapılan yargılama neticesinde mahkeme, yatırılan kira bedelindeki noksanlığın, banka işlemleri nedeniyle oluşan masraflardan kaynaklanan kesintilerden dolayı olduğu cihetle,  ödenmemiş bir kira ücreti bulunmadığını, dolayısıyla da tahliye davasında ev sahibinin haksız olduğu gerekçesiyle davayı reddediyor, ancak ev sahibinin itirazı üzerine Yargıtay, mahkemenin kararını bozuyor.

Özetleyecek olursak kira borcu götürülecek borçlardan olup kiracı kira bedelini ev sahibine tam ve eksiksiz ödemekle yükümlüdür. Banka tarafından yapılan kesintilerden kiracı sorumlu olup, bunların ödenmemesi temerrüt sebebiyle tahliyesi sonucunu oluşturur. Yargıtay ve Yargıtay Genel Kurulu kararı yerindedir, hakkaniyete de uygundur.”

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

KYK YURT SONUÇLARI AÇIKLANDI

KYK YURT SONUÇLARI AÇIKLANDI Yayın: 5 Eylül 2024-14.25/Güncelleme: 5 Eylül 2024- 14.25 yenidunyagazetesi.com Haber Merkezi/Ankara- Gençlik

En iyi WordPress hosting hizmetleri için DomainMerkezi'ni ziyaret edin.