///

SENDİKA BARAJI YENİDEN Mİ GELİYOR?

SENDİKA BARAJI YENİDEN Mİ GELİYOR!

Yayın: 19 Temmuz 2024- 13.10/Güncelleme: 19 Temmuz 2024- 13.10

yenidunyagazetesi.com
Haber Merkezi/Ankara- 

Ak Parti ve MHP Milletvekillerinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na verdikleri Toplu Sözleşme İkramiyesinin yeniden verilmesine yönelik önerge Komisyonda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu’nda da kabul edilirse 345 TL Toplu Sözleşme İkramiyesi, kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az %1’nden fazla sendika üyesi kaydeden sendika üyelerine ödenecek.

DANIŞTAY İPTAL ETTİ.

Memur-Sen ile dönemin kamu işvereni temsilcisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat BİLGİN tarafından imzalanan 2022-2023 yıllarının kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin ”Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik Mali ve Sosyal Haklar” başlıklı İkinci Kısmının, ”Kamu Görevlilerinin Geneline Yönelik Toplu Sözleşme” başlıklı Birinci Bölümünün, ”Toplu Sözleşme İkramiyesi” başlıklı 23. maddesinin birinci fıkrasında yer alan, “üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine ibaresi, kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az %1’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine şeklinde” ibaresini konu alan yüzde 1 ( bir ) barajı Danıştay 12. Dairesi tarafından oybirliğiyle iptal edilmişti.

ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL ETTİ.

Daha sonra “7429 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”’da yapılan düzenleme ile %2 sendika barajı getirilmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne açılan “7429 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da Yer Alan Bazı Hükümlerin İptali” istemiyle yapılan başvuru Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararla; kamu görevlilerine, toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde 2’sini üye olarak kaydeden sendikalara üye olma koşuluyla toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesini öngören düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etmişti.

TEKLİF, PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDA KABUL EDİLDİ

Ak Parti ve MHP Milletvekilleri tarafından hazırlanarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan tasarı da; “… 27/06/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 4’ncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde birini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine aylık veya ücretleri ile birlikte aylık 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz. Bu fıkraya göre üye sayılarının tespitinde ödeme tarihi itibariyle 4688 sayılı Kanunun 30’ncu maddesi gereğince Resmi Gazete’de yayımlanan en son tebliğ esas alınır” denilirken, Kanun taslağının gerekçesi şu şekilde açıklandı:

“Önerge ile kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde birini sendika üyesi kaydeden kamu görevlileri sendikalarına üye olup aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesi amaçlanmaktadır.”

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

KYK YURT SONUÇLARI AÇIKLANDI

KYK YURT SONUÇLARI AÇIKLANDI Yayın: 5 Eylül 2024-14.25/Güncelleme: 5 Eylül 2024- 14.25 yenidunyagazetesi.com Haber Merkezi/Ankara- Gençlik

En iyi WordPress hosting hizmetleri için DomainMerkezi'ni ziyaret edin.