///

1 milyon 600 bin metreküp balçık ve dip çamur temizlendi

1 milyon 600 bin metreküp balçık ve dip çamur temizlendi

 

Yayın: 23.02.2024-15.55/Güncelleme: 23.02.2024-15.55

Yenidunyagazetesi.com
Haber Merkezi/Ankara-

 

Van Büyükşehir Belediyesi 1 milyon 600 bin metreküp balçık ve dip çamur temizlediklerini açıkladı.

Vangazetesi.com’un haberine göre Büyükşehir Belediyesi Van Gölü’ndeki temizlik hizmetlerini kış aylarında da yürütüyor.

Van Büyükşehir Belediyesi Van Gölü’nü kirlilikten kurtarmak için aralıksız çalışıyor.  Bu çalışmalar kapsamında dip çamuru temizliği yapılıyor. Temizlik kapsamında birinci etap tamamlandı.

vangazetesi.com’un haberinde dip temizliğiyle ilgili şu bilgiler yer alıyor:

Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü’nü kirlilikten arındırmak için başlatılan dip çamuru temizleme çalışmalarında birinci etap tamamlanmış durumda. İkinci ve üçüncü etapta ise çalışmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmada bugüne kadar yaklaşık 1 milyon 600 bin metreküp balçık ve dip çamuru temizlendi. İskele Mahallesi sahil kısmında başlatılan birinci etap çalışmaları tamamlandıktan sonra bölgede çok sayıda kuş türü yeniden görülürken, temizlik yapılan alanda vatandaşlar da zaman geçirebiliyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İskele 15 Temmuz Şehitler Parkı arasındaki ikinci etap ile İpekyolu İlçesi Yaşar Kemal Parkı sahil kısmındaki üçüncü etapta ekipler yoğun bir çalışma yürütüyor.

Van Gölü’nün Tarihi

Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.

Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü’nün yüzölçümü 3.713 km2‘dir. Van Gölü hem tatlı su hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH’sı ise 9.8 dir. Bu yüzden Van Gölü yüksek rakıma ve sert kışlara rağmen donmaz. Göl su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip, düşmektedir. Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise 451 metredir. Yeni yapılan çalışmalar ile gölün yaşının 600.000 yıl olduğu belirlenmiştir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir.

Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye’de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve iki tür balık yaşamaktadır. Bunlar; inci kefalı (Chalcalburnus tarichi) ve 2018 yılında İl Jandarma Komutanlığı Su Altı Timinin Van Gölü’ndeki dalış eğitimi sırasında 13 metre yükseklikteki bir mikrobiyalitin içerisinde yaşadığını tespit ettiği siyah benekli sarı bir balıktır. Bu yeni balık türü ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. 2015 yılında yapılan araştırmalara göre gölde piyasa değeri 7.5 milyar dolar olan 50 tonluk Uranyum vardır. Göl etrafı karadan 430 km.’dir ve bunun 245 km si Bitlis ili sınırları içindedir.

 

Fotograf: Şehrivan Gazetesi

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir