///

Emeklilere seyyanen zam yapılsın

Emeklilere seyyanen zam yapılsın

Yayın: 20.01.2024, saat: 00.51 – Güncelleme: 20.01.2024, saat: 00.51

yenidunyagazetesi.com
Haber Merkezi: Ankara-

Maaş zamları hâlâ tartışılmaya devam ediyor. Geçinmekte zorlanan emekliler her zaman ki gibi “enflasyona ezdirmedik” sözleriyle, aldığı maaş ve piyasanın günlük değişen etiketleriyle yaşamaya mahkum ediliyor.

Memur ve memur emekli maaşlarına 2024 Ocak ayından itibaren sanki %49.25 zam yapılmış gibi algı oluşturuluyor. Halbuki 7.Dönem Toplu Sözleşme ile memura verilen zam %15. Gerisi 6 aylık enflasyon farkı.  O da zaten eridi. Zamlı maaşı yoksulluk sınırının altında; bu maaşla büyükşehirlerde yaşayan memurların geçinebilmesi mümkün değil. Yüksek enflasyon memur ve memur emeklisinin maaşlarını erittiği için maaşlar gerileyerek satın alma gücünü yok etti.

Emeklilerin insanca yaşayacağı şartların oluşturulması Anayasa gereğince zorunludur.

Bilindiği gibi milyonları ilgilendiren enflasyon verilerinin TÜİK tarafından nasıl hesaplandığı tartışmalı… Asgari ücret ile memur ve emekli maaş zamları enflasyon verilerine göre hesaplanıyor. Daha düşük enflasyonun daha düşük zam anlamına geldiğini biliyoruz.

Dar ve sabit gelirli memur ve emeklinin yaşam standartlarını düşüren enflasyon durdurulamıyor. Enflasyonla birlikte dar ve sabit gelirli emeklinin cebindeki para da yok olup gidiyor. Buna karşılık eriyen maaşlar telafi edilmiyor.

Ne yazık ki enflasyon yükselişini sürdürüyor ve bundan en çok da dar ve sabit gelirli kamu çalışanları ile emekliler zarar görüyor. 2024 ocak ayında verilen maaş zammı enflasyonun altında ve daha çalışanın cebine girmeden eridi. İktidar, enflasyon farkını zam gibi açıklıyor! Hâlbuki enflasyon farkı zam değil, geçmiş ayların telafisidir. Memur ve emekli geçim sıkıntısı içinde, kredi kartlarıyla yaşamaya çalışıyor.

Dar ve sabit gelirli memur ve emeklinin biraz olsun nefes alabilmesi, içinde bulunduğu yaşam standardının en azından daha da kötüleşmemesi için enflasyona ezdirilmeyecek, yoksulluk sınırının üstünde bir maaş zammı yapılması gerekiyor. Emeklinin yaşam şartları iyileştirilmelidir. Bunun için 8.000 TL seyyanen zam verilmeli, elektrik ve doğalgazın %50’ni devlet karşılamalı, ulaşım ücretsiz olmalıdır. Özellikle tüm ücret gruplarını yakından etkileyen gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesi şarttır. Son on yılda enflasyon artarken; vergi dilimi, yaşanan kayıpları giderecek ölçüde düzenlenemedi. Vergi dilimi 2018’de asgari ücretin 13 katı iken, 2013’de 11 katına, 2023’de 6 katına düştü. Vergi oranının da %10’da sabitlenmesiyle dar ve sabit gelirli memur ve emekli rahat bir nefes alabilecektir.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir