//

Hastanelerde Mavi Kod Uygulaması Riskli Birimler Listesine Alınsın

Hastanelerde Mavi Kod Uygulaması Riskli Birimler Listesine Alınsın

 

Yayınlanma: 15.01.2024, saat: 11.48 – Güncelleme: 15.01.2024, saat 11.49.

 

yenidunyagazetesi.com
Haber Merkezi-Ankara-

Yataklı Tedavi Kurumlarında acil tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane personeline en kısa sürede müdahale edilmesini sağlayan acil durum yönetim aracı olan Mavi Kod Uygulaması, Sağlık Bakanlığının, 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı Resmi Gazete’de yayımladığı “Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Hasta ve Çalışan Güvenliğinin Sağlanması ve Korunmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile zorunlu gale getirilerek önemli bir adım atılmış oldu. Ancak Mavi Kod Uygulamasında görevli sağlık personeli riskli ve stresli bu birimde riskli birim sayılmadığı için teşvik ek ödeme listesinde yer almıyor. Bu nedenle yaşanan mağduriyet son derece büyük. Maddi kayıpları nedeniyle Mavi Kod Uygulamasında çalışanlar kendilerine haksızlık yapıldığını söylüyor.

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın,

Hasta, hasta yakını ve çalışanlar için son derece önemli olan Mavi Kod uygulamasında görevli sağlık personelinin teşvik ve nöbet ücretinden yararlanamadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Mavi Kod Uygulamasında çalışan sağlık görevlileri son derece riskli ve stresli bir birimde görev yapmalarına rağmen; riskli birimler arasında sayılmaması, teşvik ek ödeme listesinde yer almaması ve özellikli birim katsayından yararlandırılmadığından nöbet ücretlerinden ve teşvikten yararlanamadıkları için mağduriyet yaşıyorlar. Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelerde zorunlu hale getirilen Mavi Kod (Acil Müdahale Ekimi) uygulamasında görevli sağlık personelinin mağduriyetinin giderilmesi, konuyla ilgili kalıcı önlemlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılması hususunda Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğüne 09.10.2023 tarih h ve 136 sayılı yazımızla konuyu ilettik. 09.01.2024 tarih ve 233599464 sayılı cevabi yazıda; Mavi Kod Biriminde görevli personele “Diğer Yataklı Servis Hizmetleri” için belirlenmiş olan “0’20’ kadsayısı üzerinden teşvik ek ödeme hesaplaması yapıldığı, ayrıca mezkur Yönetmelik kapsamında sürekli analizler yapılarak, mevzuat çalışmaları yürütüldüğü belirtilmiştir. Umuyoruz ki Mavi Kod Uygulaması riskli birimler listesine alınarak bu konudaki mağduriyet giderilir.”

 

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir