///

Sağlık Çalışanları Vergide Adalet İstiyor

SAHADER Eğitim Sekreteri Koçak; “Mevcut vergilik dilimle gelir kaybının derinleşmesi kaçınılmazdır.”

Yayın: 4 Nisan 2024- 00.34

yenidunyagazetesi.com
Ankara/ A. Merve AKYÜREK- HABER ANALİZ

Sağlık meslek çalışanları vergi dilimi yüzünden daha erken aylarda %20 vergi dilimine takılarak daha fazla vergi veriyorlar. Aslında vergi yükü sadece sağlık çalışanlarının değil tüm kamu çalışanlarının üzerinde yük. Yüksek enflasyon nedeniyle 2024 ocak ayında verilen %15’lik maaş zammı eridi. Kamu çalışanları yoksulluk sınırının altında maaş alırken, memur emeklilerinin aylığı da açlık sınırına doğru gerilemeye başladı.

Sağlık teşkilatlarında çalışanların sorunlarıyla yakından ilgilenen Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Eğitim Sekreteri Gonca Koçak, yenidunyagazetesi.com’a özel açıklama yaptı.

Anayasa’mızın 73. Maddesine göre “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır” düzenlemesine dikkat çeken Koçak, ancak Anayasa’nın ve maliye politikalarıyla ilgili diğer düzenlemelerin, vergi yükünün adalet ve dengeyle yürütülmesine vurgu yaptığını belirterek,  vergide adalet ve dengeli dağılımın, günümüzde kamudaki sağlık meslek çalışanları için anlamını yitirmiş olduğunu söyledi.

Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Eğitim Sekreteri Gonca Kocak’ın açıklaması şöyle:

“Vergilik dilim tarifesinin memurlara yapılan zam dikkate alınarak, yaşanan enflasyona göre güncellemenin yapılmaması nedeniyle yılın ortasına doğru dahil olunan ikinci ve üçüncü vergilik dilimler yılın ilk çeyreğinde dahil olunmaya başlanmış durumdadır.

Ocak ayında yetkili sendikanın almış olduğu memur zammı %15’tir. Ocak, şubat ve mart aylarında açıklanan toplam kümülatif enflasyon farkı 15. 05’tir. Görüldüğü üzere ilk aydan verilen memur zam oranı mart ayı itibariyle tamamen erimiştir. Bunun üzerine eklenecek olan ikinci vergilik dilime dahil olma sonucunda sağlık meslek çalışanları gelirinden %5 daha kaybedecektir. (%15 vergilik dilimden %20’lik dilime geçiş) Temmuz ayına kadar herhangi bir zam yapılmayacağı düşünüldüğünde nisan ayı ile birlikte sağlık meslek çalışanları deyim yerindeyse cepten yemeye başlamak zorunda bırakılacaktır.

Toplam gelir üzerinden yapılan vergilik dilim matrahı, sağlık meslek çalışanları üzerinde büyük bir gelir kaybı kaygısını beraberinde geri getirmektedir. Her yıl daha hızlı üst vergilik dilime dahil olan emekçilerin üzerindeki vergi yükü matrahtan bağımsız olarak %15’te sabitlenirse gelirde yaşanan kayıp minimize edilebilecektir. Enflasyon verilerinin bu derece yüksek olduğu bir ülkede ocakta verilen zam ilk çeyrekte yok olurken bunun üzerine vergilik dilimle gelir kaybının derinleşmesi kaçınılmazdır.

En az Toplu sözleşme kadar vergilik dilimin %15’te sabitlenmesi de önem arz etmektedir. Çünkü toplu sözleşme ile alınan başarısız zam oranları, toplam vergilik matrahla hızlı geçilen ikinci ve üçüncü vergilik dilim sağlık meslek çalışanlarının belini bükmektedir. Oysa vergilik dilimin sabitlenmesi durumunda kaybedilen gelirin telafi edilmesinde ve sağlık meslek çalışanlarının bir nebze gelirini korumasına olanak sağlayacaktır. Sabit gelirli olarak ifade edilen sağlık meslek çalışanlarına değişken vergi dilimi değil sabitlenmiş vergi dilimi gerekmektedir.

Tüm kamu çalışanları vergide adalet istiyoruz” sloganlarıyla eylem yaparlarken, sağlık çalışanları olarak bizlerin en büyük ıstırabı vergide adaletsizliktir. Bu nedenle haklı olarak VERGİDE ADALET TALEP EDİYORUZ.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir