////

“Tasarruf Kültürü Yaygınlaştıkça Cari Açıktaki İyileşme De Hız Kazanacak”

“Tasarruf Kültürü Yaygınlaştıkça Cari Açıktaki İyileşme De Hız Kazanacak”

Yayın: 16 Mayıs 2024- 11.45/Güncelleme: 16 Mayıs 2024- 11.45

yenidunyagazetesi.com
Haber Merkezi/Ankara- 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini (TOBB)’nin 80’inci Genel Kurulu’na katılarak konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  tasarruf kültürünü ve verimliliği artırmak için talimat verdiğini ve ekonomi yönetiminin bu konuda kapsamlı bir çalışma yaptığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan kamu malının korunmasına son 21 yılda daima ihtimam göstermiş bir hükûmetiz. Mali disiplinden taviz vermeyerek, ortalama bütçe açığının millî geliri oranını yüzde 2,4 seviyesinde tutarak bu hassasiyetimizi ispat ettik. Şimdi bunu bir üst seviyeye taşıyoruz” ifadesini kullandı.

“KAMU KURUMLARI TASARRUF KÜLTÜRÜNDE ÖRNEK OLMALI, REHBERLİK ETMELİ.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu kurumlarının millete ve iş dünyasına tasarruf kültüründe de örnek olmasını, rehberlik etmesini hedeflediklerine dikkati çekerek şunları aktardı: “Birincisi, bu paket kamuda verimliliği artırarak tasarrufu sağlamayı amaçlıyor. İkincisi, bu paketle birlikte çok güçlü bir uygulama modelini hayata geçiriyoruz. Üçüncü ve son olarak tedbirler bütün kamuyu kapsıyor. Yani merkezi idareler, yerel yönetimler, kamu iktisadi teşebbüsleri, döner sermayeler ve fonlar bu paketin kapsamındadır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çerçevede tasarruf tedbirlerine istisnasız olarak tüm kamu idarelerimiz ve personeli uymak zorundadır. Harcanan her kuruşun hesabını soran bir bakış açısını egemen kılıyoruz. Böylece ülkemizin kaynaklarını çok daha verimli ve öncelikli alanlarda kullanabileceğiz. Tasarruf kültürü yaygınlaştıkça ve toplum tarafından sahiplenildikçe cari açıktaki iyileşme de hız kazanacak. Yerli üreticiler inşallah bundan olumlu etkilenecek. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin sadece üç yıllık bir hedef olarak görülmemesi gerektiğine inanıyorum. Kamuda tasarruf kültürünü kurumsal bir niteliğe kavuşturarak bu konudaki farkındalığın sürekli yüksek kalmasını sağlayacağız.”

“KİMSE BİZDEN KUL HAKKININ YENİLMESİNE SESSİZ KALMAMIZI BEKLEYEMEZ”

Kamu malı ve kamu görevinin milletin emaneti olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevi layıkıyla yapmamanın ve kamu malına el uzatmanın emanete ihanet etmek olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Kimse bizden kul hakkının yenilmesine sessiz kalmamızı bekleyemez. Burada bir noktayı özellikle vurgulamak durumundayım, 31 Mart’tan sonra özellikle muhalefet belediyelerinde yaşanan eş, dost, hısım, akraba atamalarının mahşeri vicdanda nasıl yaralar açtığını hepimiz görüyoruz, ibretle takip ediyoruz. Adalet terazisi son derece hassas olan gençlerimiz, iyice zıvanadan çıkan bu kayırmacılık vakalarından ciddi anlamda rahatsız oluyor. Gençlerimizin kamu kurumlarına ve yöneticilerine olan güvenlerini sarsan bu skandallara artık bir ‘dur’ denilmesi gerekiyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu: “Bir göreve seçilmiş olmak kimseye orayı bir akraba çiftliğine dönüştürme hakkı vermez. Atanarak ve seçilerek gelinen her konumun sahibi milletimizin ta kendisidir. Buralar, affınıza sığınarak söylüyorum, birileri için arpalık değil, ülkeye ve millete hizmet vasıtalarıdır. Nepotizm meselesini yakından takip etmeyi sürdüreceğiz. Gerek kamuda tasarruf tedbirlerinin uygulanması gerekse nepotizmin engellenmesi noktasında muhalefetin de sorumluluk almasını bekliyoruz.”

“HEPİMİZ TÜRKİYE GEMİSİNİN YOLCULARIYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnaf, çiftçi, memur, işçi, sanayici, tüccar fark etmeksizin herkesin Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olduğunu kaydederek, “Bu devlet bizim devletimiz, bu vatan bizim son sığınağımız, hangi siyasi görüşe, kökene, meşrebe mensup olursak olalım hepimiz Türkiye gemisinin yolcularıyız. Bu gemiyi fırtınalı sulardan sahili selamete çıkarmak ortak görevimizdir. Her kim geminin tabanında delik açmaya yeltenirse ona engel olmak da yine müşterek menfaatimizedir. Meselelerimiz ortak olduğuna göre çözüme de ortak akılla, ortak iradeyle birlikte varmalıyız” diye konuştu.

Bu anlayışla çalışıldığı sürece başarının topyekûn herkese ait olacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta kamu kurumları ve görevlileri olmak üzere herkesi tasarruf paketini uygulamaya davet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ekonomide yeni başarı hikâyeleri yazmaya devam edeceğine yürekten inandığını, bundan kimsenin şüphe etmemesini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül takdim töreni sırasında yeşil pasaporta ilişkin, “Bu 20 yıllıklar bizi çok heyecanlandırdı. Bu heyecan sebebiyle de pasaport olayını Dışişleri Bakanı’mızla da görüştük. İnşallah yaklaşık 365 yanılmıyorsam oda-borsa başkanlarına bu yeşil pasaporttan verilecek. Hayırlısı olsun, görevde oldukları süre içerisinde yeşil pasaportu kullanma imkânına sahip olacaklar” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra TOBB üyesi 58 kişiye “Hizmet Şeref Belgesi” takdim etti.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir