///

‘Sigara Karşıtı Hemşirelik Girişimleri Mobil Uygulaması’, TÜBİTAK’tan onay aldı

Egeli Doktora Öğrencisinden ‘Sigara Karşıtı Hemşirelik Girişimleri Mobil Uygulaması’

Yayın: 20.02.2024-15.40/Güncelleme: 20.02.2024-15.40
yenidunyagazetesi.com
Haber Merkezi/Ankara- 

 

 

TÜBİTAK desteklenmeye uygun buldu

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Doktora Öğrencisi Uzman Hemşire Lütfiye Gökçe’nin yürütücülüğünü üstlendiği “İndüktif Yaklaşımla Geliştirilen Sigara Tersi Hemşirelik Teşebbüsleri Modeline Dayalı Taşınabilir Uygulama Çalışması” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Beyaz Haber Ajansın haberine göre projenin danışmanlığını Hemşirelik Fakültesi Halk Sıhhati Hemşireliği Anabilim Kısmı Öğretim Üyesi ve Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Şafak Dağhan üstleniyor. Sigara bırakmaya yönelik yapılan proje kapsamında “Sigara Tersi Hemşirelik Teşebbüsleri Taşınabilir Uygulaması” geliştirilecek.

Prof. Dr. Necdet Budak’da projeyle ilgili yaptığı açıklamada, “Hemşirelik Fakültemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Şafak Dağhan ve öğrencisi Lütfiye Gökçe’nin sigara bırakmaya yönelik projeleri TÜBİTAK’tan dayanak aldı. Hocamızı ve öğrencimizi tebrik ediyor, çalışmalarında muvaffakiyetler diliyorum” dedi.

“Bu doktora tez çalışması üç basamaklıdır.”

Prof. Dr. Şafak Dağhan’da proje hakkında şunları söyledi:

“Bu projenin hedefi indüktif  yaklaşımla oluşturulan kavramsal modele temellendirilen taşınabilir tabanlı sigara zıddı hemşirelik teşebbüslerinin, hemşirelik fakültesi öğrencilerinin sigara içme ile alakalı niyet, tavır ve karar verme istikrarına tesirini değerlendirmektir. Bu doğrultuda, tez çalışmasının; teknolojik tasarım ve deneysel uygulama evreleri için gereken bütçe muhtaçlığını karşılamak maksadıyla TÜBİTAK başvurusu yapılmış ve kabul almıştır. Bu doktora tez çalışması üç basamaklıdır. Bu kademeler metodolojik tasarım evresi, teknolojik tasarım kademesi ve deneysel uygulama basamağıdır. Araştırmanın birinci evresi olan metodolojik tasarım evresi tamamlanmıştır.”

Projenin yürütücülüğünü yapan doktora öğrencisi Lütfiye Gökçe’de proje hakkında şu bilgileri verdi:

“Hemşirelik öğrencileri hemşirelik mesleğinin geleceğidir.”

“Bu projede, sigara bırakma alanında sıkça kullanılan davranışsal teorik modellerin kavramları temel alınarak bu modellerdeki kavramsal boşlukların, başka model bileşenleriyle tamamlanmasıyla bağımlılık çalışmalarında kullanılabilir yeni bir yararlı teorik model ortaya çıkardık. Ayrıyeten kavramsal modelin teorik yapısı ile oluşturulan  ‘Sigara Zıddı Hemşirelik Teşebbüsleri Taşınabilir Uygulaması’ sigara bağımlılığın önlenmesi için tesirli bir araç olarak alana kazandırılacak. Sıhhat çalışanlarının sigara içiyor olması sigarayla yapılan uğraşın inandırıcılığını kaybetmesine neden olmaktadır. Sigara ile gayrette en ön sıralarda olması gereken sıhhat çalışanlarının, bu sorumluluğun şuurunda kendilerine düşen vazifesi yapmaları, en başta da sigara içmemeleri sigarasız jenerasyonların yetişmesi için değerlidir. Hemşirelik öğrencileri hemşirelik mesleğinin geleceğidir. Bu doğrultuda projenin yürütüleceği örneklemi oluşturan hemşirelik öğrencilerinin yapılacak teşebbüs ile sigara bırakma niyeti desteklenerek, süreç sonunda hem sigarayı bırakma davranışı hem de sigara aksisi bir tavır geliştirmeleri ve gelecekte sigara aykırısı müdahalelerde faal rol almaları da beklenmektedir.”

Kaynak: Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir