////

Yoksulluğu derinleşen emekliler yaşam mücadelesi veriyor!

Yoksulluğu derinleşen emekliler yaşam mücadelesi veriyor!

Yayın: 13 Nisan 2024- 01.08/Güncelleme: 13 Nisan 2024- 01.08

yenidunyagazetesi.com
Haber Merkezi/Ankara- YORUM HABER

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı Mart ayı enflasyonu aylık bazda %3.16, yıllık bazda ise %68.50 oldu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Mart ayında yıllık enflasyonun %124.63 olduğunu açıkladı. TÜİK’in açıklamasının ardından bazı sendikalar memur emeklilerinin geçinemediğini belirterek bazı önerilerde bulundular. Bilindiği gibi 2024 Ocak ayında Toplu Sözleşme mutabakatı gereğince memur ve memur emeklisine yılın birinci 6 ayı için %15 zam yapılmıştı. Yapılan zammın eridiği öne sürülerek maaşlarda iyileştirme yapılması istendi.

Enflasyonun aylık bazda yükselmesi hayat pahalılığını derinleştirirken, BAĞ-KUR VE SSK emeklileri yapılan zam ile Emekli Sandığından maaş alan memur emeklilerine yapılan %15’lik zam eridi. Marketlere, çarşıya pazara çıkan emekliler asıl pahalılıkla karşı karşıya kalan ve hayat pahalılığını en ağır şekilde hisseden kesim. Yapılan zamlarla birlikte aldıkları maaşlar enflasyonun altında kaldı. 31 Mart Yerel Seçimlerinden önce maaşlarında iyileştirme bekleyen emekliler ne yazık ki hüsrana uğradı! Zam beklentileri karşılanmadığı için, 1 Mayıs itibariyle sona erecek olan doğalgaz indirimi şimdiden onları düşündürmeye başladı.

Bilindiği gibi 2024 Ocak ayında yapılan Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılını, “Bu yılı emekli yılı ilan ediyoruz” diye açıklamıştı. Ancak enflasyon durdurulamayarak yükselmeye devam etti. Küresel dalgalanmalarında etkisiyle dövizdeki dalgalanmalar, akaryakıt fiyatlarının yükselişi piyasayı olumsuz etkiledi. Günlük etiket değişikliği BAĞ-KUR, SSK ve Emekli Sandığından maaş alan emeklileri kötü etkiledi. BAĞ-KUR ve SSK’lı emeklilerin maaşları asgari ücretin altında kalırken, memur emeklilerinin maaşları da asgari ücrete doğru gerilemeye başladı. Seçim öncesinde emeklilere verilen Bayram ikramiyesine %50 zam yapılarak 2 bin TL olan ikramiyenin 3 bin TL’ye çıkarılması bile emeklileri içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmaya yetmedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’da seçim öncesinde yüksek enflasyonu kabul ettiğini şu sözleriyle ifade etmişti: “Yüksek enflasyon ortamında ne verirsek verelim dipsiz kuyu misali kaybolup gidiyor.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarına bakıldığı zaman emekliye önümüzdeki aylarda da bir müjde verilmeyeceği anlaşılıyor. Açıklamaya göre Orta Vadeli Programa sıkı sıkıya bağlı kalınacak, MB’nın para sıkılaştırma programına devam edeceği yönündeki açıklamaları ne yazık ki emeklinin çilesinin bitmeyeceğini gösteriyor. Uygulanan programlarla kemeri sıkmak zorunda kalan emekliler oluyor. Açıklamalardan, kamudan emekliye daha az kaynak aktarılacağı anlaşılıyor. Dolayısıyla emeklilerin müjde beklentisi hayal oldu!

Ülkemizde emekliler tatil yapamıyor. Torunlarına harçlık veremez hale geldiler. Ekonomik anlamda güvenceleri her geçen gün yok oluyor. Satın alma güçleri eridi. Halen yoksullaşıyorlar ve sadece hayatta kalabilmek için mücadele ediyorlar. Hâlbuki emeklilerin devlete yatırdığı primlerin bir karşılığı olmalı. Yaşlılıklarında kimseye muhtaç olmadan rahat ve huzurlu bir şekilde yaşayabilmeleri gerekir. Devlet’te bunu sağlamak zorundadır.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir