///

Sağlıkçılar, mesai ücretlerinin yeniden düzenlenmesini istiyor

1

Sağlıkçılar, mesai ücretlerinin yeniden düzenlenmesini istiyor

 

Yayınlanma: 16.01.2024, saat: 15.16 – Güncelleme: 15.01.2024, saat: 15.17

 

yenidunyagazetesi.com
Haber Merkezi. Ankara- 

 

Sağlık çalışanlarının sorunları her geçen gün büyürken, hem sağlık teşkilatlarının hem çalışanların sorunlarının çözümünde taleplerin dikkate alınmaması sağlık çalışanlarının ümitsizliğine neden oluyor.

İşyeri sorunlarının başında liyakatsiz idarecilerin baskı ve mobbingleri gelirken, çalışanlara yönelik şiddetin artış göstermesi nedeniyle sağlık çalışanlarının korku ve psikolojik olarak yıpranmalarına moral ve motivasyonlarının bozulmasına neden oluyor.

Nöbet ücretlerinin ve giyim kuşam yardımının enflasyonun altında kalması, şiddet, mobbing vs gibi olumsuzluklar nedeniyle sağlık çalışanlarının yurtdışına kaçmasına neden oluyor.

Sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığından, kendilerinin istek ve taleplerinin dinlenmesini ve bu taleplerin hayata geçirilmesini istiyor.

Amacı; sağlık meslek mensuplarının çalışma koşullarının ve özlük haklarının  iyileştirilmesi, çalışanların sorunlarına çözüm aramak ve yasal boyutta temsil maksadıyla, farklı branşlardaki sağlık çalışanlarının bir araya gelerek kurduğu Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER) Sosyal İşler Sekreteri Abdurrahman Aktürk, sağlık emekçilerinin fazla mesai ücretlerinin normal mesai ücretinin altında kaldığını belirterek, 4857 sayılı İş Kanunu’na atıfta bulunarak fazla mesai ücretinin normal mesai ücretine oranla en az bir buçuk katı olması gerektiğinin söyledi.

‘EN AZ BİR BUÇUK KATI OLMALI’

Abdurrahman Aktürk, gazetemize yaptığı açıklamada, sözleşmeli lisans mezunu bir sağlık çalışanının fazla mesai ücretinin 64 TL, lise dengi bir çalışanın fazla mesai ücretinin 55 TL olduğunun altını çizdi. Aktürk, kadrolu (4A) lisans mezunu bir sağlık meslek çalışanın saatlik nöbet ücretinin ise 75 TL olduğunu söyledi. Aktürk, lisans mezunu bir sağlık çalışanının normal mesai saatinin toplam kazanç üzerinden hesaplandığında saatlik ücretinin 247 TL’ye denk geldiğini, ancak bunun bir buçuk katı olması gereken fazla mesai ücretinin ise 75 TL olduğunu dikkat çekerek şunları söyledi:

“Normal mesai ile fazla mesai arasındaki ücretlendirme, Sağlık Bakanlığı’nın son ücretlendirme politikasına göre ortaya böyle bir tablo çıkarıyor. Söz konusu durum uluslararası sözleşmelere aykırıdır. 7/24 özverili bir şekilde çalışan sağlık emekçilerinin, uluslararası ücret normlarına göre hakkı verilmelidir. Zaten yetersiz istihdam nedeniyle iş yükü ağır. Gelişmiş ve gelişmekte olan hiçbir ülkede fazla mesai ücreti normal mesai ücretinden az değil. Genellikle uygulama normal mesai ücretinin bir buçuk ya da iki katı olarak değer görmektedir.

SAHADER olarak, Sağlık Bakanlığı’ndan konuyla ilgili bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Günümüzün ekonomik koşullarına uygun olarak fazla mesai ücretinin yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Normal mesai ile fazla mesai ücreti birbirinden farklı olmalıdır.”

Sağlık Çalışanları Nöbetlerde Asgari Ücretin Altında Çalışıyor

1 Comment

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir