////

Türkiye ekonomisinin iller bazında yönetimi CHP’ye geçti

Türkiye ekonomisinin iller bazında yönetimi CHP’ye geçti

Yayın: 2 Nisan 2024- 14.02/Güncelleme: 2 Nisan 2024- 14.06

yenidunyagazetesi.com
Ankara/Çelebi ÖZTÜRK-HABER-ANALİZ

Türkiye 31 Mart Yerel Seçimlerini demokrasi şöleni içinde tamamladı.

TÜRKİYE NÜFUSUNUN %74’Ü CHP’Lİ BELEDİYELER TARAFINDAN YÖNETİLECEK

Yerel Seçimler, hiç kimsenin tahmin edemediği sürpriz sonuçla noktalandı. AKP için sonuç tam bir hüsran oldu. CHP açısından ise tam bir sürpriz. Seçimin bu sonucu ile Türkiye’de yerel yönetimlerin CHP tarafından yönetileceği anlamına geliyor. Bunun anlamı Türkiye nüfusunun yaklaşık %74’ü CHP’li belediyeler tarafından yönetilecek.

Türkiye, 31 Mart Yerel Seçim sonuçlarının sürprizi ile şok yaşıyor! İstanbul, Bursa ve Adana gibi sanayi ve tarım alanlarındaki yatırım oranları en yüksek olan ve iller içinde Türkiye’nin GSMH içindeki payı en yüksek olan iller CHP’ye geçti. Bu illerin gayri safi yurtiçi hasıla, nüfus, ihracat gibi göstergeleri çok yüksek ve Türkiye ekonomisine önemli katkı sunan illerdir. Şimdi bu iller CHP’li belediyelerin yönetiminde. Bu da CHP’ye siyasal açıdan büyük bir güç kazandırıyor.

İSTANBUL TÜRK EKONOMİSİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

Özellikle İstanbul, Türk ekonomisinde önemli bir role sahip. Hem ticaret hem de sanayi sektöründe büyük bir rol oynuyor.  Çağlar boyunca ticaret ve üretim şehri olmuştur. Turizm sektörü, endüstri ve ticaret potansiyelleriyle çok değerli bir metropol şehirdir. İstanbul, Türkiye’nin sosyo-ekonomik, ticaret, iş, yatırım, finans ve turizm başkenti olarak hem siyasal hem de ekonomik olarak siyasi partilerin de gözbebeğidir.

İstanbul’un Türkiye iş gücündeki payı %20,3, ihracattaki payı %50,6, ithalattaki payı ise %54,6’dır.

EN YOĞUN NÜFUS CHP’Lİ BELEDİYE YÖNETİMLERİNDE

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre 2023 yılı Türkiye nüfusu 85 milyon 327 bin. 31 Mart Yerel Seçim sonuçlarına göre ise bu nüfusun  %73.59’u CHP, YENİDEN REFAP PARTİSİ (YRP), DEM PARTİ, BBP ve İYİ PARTİ’li belediyeler tarafından yönetilecek. CHP’nin kazandığı illerin nüfusunun toplamı 52 milyon 900 bin 730 kişiden oluşurken, toplam nüfus içindeki payı ise %62’dir.

CHP’li belediyelere geçen nüfusun ekonominin toplam mevduatı içindeki payı ise yaklaşık %87’dir.

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir