RÖPORTAJ: Çelebi ÖZTÜRK, “Cenaze İşleri, Kız Kaçıran, Beceriksiz Katil, Terketilmiş” Filmlerinin Yönetmeni Korhan Uğur İle Konuştu

RÖPORTAJ: Çelebi ÖZTÜRK, “Cenaze İşleri, Kız Kaçıran, Beceriksiz Katil, Terketilmiş” Filmlerinin Yönetmeni Korhan Uğur İle Konuştu

 

Kız Kaçıran, Cenaze İşleri, Beceriksiz Katil, Terketilmiş, Gerçek Olamaz, Bir Zamanlar Gelecek gibi uzun metrajlı filmlerle çıkış yapan yönetmen Korhan Uğur, Mektup Edebiyat okuyucularına kendisini anlattı. Bazı filmlerin senaryolarını da yazan Korhan Uğur ile Çelebi Öztürk konuştu.

İşte o çarpıcı röportaj:

MEKTUP EDEBİYAT: Korhan Bey, öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

KORHAN UĞUR: 41 yaşındayım. 2008 yılından beri yönetmenlik ve senaristlik yapmaktayım. “Cenaze İşleri” Senarist ve yönetmenliğini gerçekleştirdiğim dördüncü filmim.

MEKTUP EDEBİYAT: Yüksek öğreniminizin sinema dalıyla ilgili olmamasına rağmen sinema aşkı nereden geliyor?

KORHAN UĞUR: Sinema aşkı küçücük yaşlarda annemin beni ve abimi yazlık sinemalara götürmesiyle başladı. Sinemanın inanılmaz büyüsü beni kendisine çekti. Ben büyüdükçe o da içimde büyüdü ve buralara geldik.

MEKTUP EDEBİYAT: Liseden sonra kısa metrajlı film çektiğinizi öğrendim. Biraz anlatır mısınız? Konuları neydi, nerede ve nasıl çektiniz? Amacınız neydi?

KORHAN UĞUR: Söylediğim gibi sinema aşkı lise de iyice içimi kemirmeye başladı. Sinemanın salt izleyicisi olarak kalma düşüncesi beni rahatsız ediyordu. Bir şeyler yapmak gerekiyor diye düşündüm hep. Sonra küçük oldukça kalitesiz bir el kamerası aldım ve filmler çekmeye çalıştım. Sonuçta bir yerden başlamak gerekiyordu. İki üç tane kısa filmi çekip montajlamaya çalıştım. Oldukça amatör olsa da izlenir filmler üretmeyi öğrendim böylelikle.

MEKTUP EDEBİYAT: Uzun metrajlı filme nasıl başladınız? Sizi teşvik eden biri oldu mu?

KORHAN UĞUR: Uzun film kısa filme göre oldukça zor bir iş. En önemlisi para gerekiyor. Ya da size inanıp bu paraları koyacak biri ya da birileri. O sıra da setlerde çalışıyordum. Benim şu ana kadar ki filmlerimin yapımcısı da olan Mustafa Saygınla tanıştım. Kendisi de o zamanlarda prodüksiyon amiriydi. Bana ilk inanan o oldu, o sebeple ona minnettarım. “Kızkaçıran” ve “Cenaze işleri” filmlerini de bize inanarak katılan Serpil Altın ile devam ettik. Ona da ayrıca teşekkür ediyorum. Sadece yapımcı olmanın ötesinde film için dahice fikirler de üretebilen bir yapımcı kendisi. Bunun en önemli sebebi de kendisinin de yönetmen gözüne sahip olması. Şimdi bu sebeple biraz daha rahatım.

   

MEKTUP EDEBİYAT: Korhan Bey, daha çok hangi türde film çekiyorsunuz? En başarılı olduğunuz tür hangisidir?

KORHAN UĞUR: Kendim küçük yaşlardan beri her türden filme ilgi duydum. O sebeple kendimi tür açısından sınırlamak istemem. İçimden nasıl geliyorsa o tür film çekmek isterim. Hayatın kendisi zaten öyle değil mi? Dram da var, komedi de var, gerilim de var kısaca her tür var. Bizde bu hayattan besleniyorsak içimizden ne tür film yapmak geliyorsa yapabiliriz. Son dönemde komediye biraz daha yakın hissediyorum sadece o kadar.

MEKTUP EDEBİYAT: Bugüne kadar kaç film çektiniz? Çektiğiniz filmlerdeki ortak tema nedir?

KORHAN UĞUR: Yönetmen olarak başkalarının yazdığı senaryoları da çektiğim oluyor fakat kendi yazdığım bütün hikâyelerin ortak teması ölüm.

MEKTUP EDEBİYAT: Çektiğiniz filmlerin hikâyesini ve senaryosunu kendiniz mi yazıyorsunuz?

KORHAN UĞUR: Kendi yazdıklarımla daha mutlu çalışsam da başkalarının yazdıklarını da çekiyorum.

MEKTUP EDEBİYAT: Sinema sektöründe senarist ve yönetmen olarak hedefiniz nedir?

KORHAN UĞUR: İyi filmler yapmak ve zamanımız dolunca gitmek.

MEKTUP EDEBİYAT: Kendinizi ilginç ve farklı filmler çeken bir yönetmen olarak nasıl tanımlayabilirsiniz?

KORHAN UĞUR: Öyle bir tanım yapamam. O tanımı başkaları benim için yapabilir ama ben yapamam. Ben sadece kendi filmlerimi yapmaya çalışırım.

MEKTUP EDEBİYAT: Cenaze İşleri’ne gelmek istiyorum. Filmin yapımcısı Serpil Altın Hanımefendiden öğrendiğime göre küfürsüz bir komedi filmi çekiyorsunuz. Aslında ailece izleyebileceğimiz bu tür filmlere ihtiyacımız var. Bu filmi çekmeye nasıl karar verdiniz? Bir yönetmen olarak filmin ekibi sizi tatmin etti mi? Filmin konusu hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

KORHAN UĞUR: Küfürsüz komedi benim bulduğum bir şey değil. Zaten bizim kültürel kodlarımızda yıllardır Türk sineması tarihinde hep küfürsüz filmler yapıldı. Kemal Sunal filmlerinin hepsi küfürsüz sonuçta. Fakat internetin hayatımıza girmesiyle internete yüklenen küfürlü videolara gülerek bunun komik olduğunu düşünenler bunu sinemaya da entegre etmeye çalıştı. Küfürlü komedinin tek ve en büyük sorumlusu sadece ve sadece saçma sapan küfürlü internet videolarıdır. Bizim görevimiz sinemanın bu olmadığını elimizden geldiğince hatırlatmaya çalışmak. Hepsi bu.

MEKTUP EDEBİYAT: Korhan Bey, günümüzde hem sinema hem de televizyon dizi filmleri ve skeçleri daha çok bel altı komediden yana. Daha çok izlendiği düşünülüyor. Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye nüfusunun yüzde 92’si Müslüman. Böyle bir toplumda müstehcen sözlerle yapılan komediye nasıl baktığınızı merak ediyorum. Siz, “Cenaze İşleri” filmini çekerken bu nedenlerle ticari kaygıya düştünüz mü?

KORHAN UĞUR: Ticari kaygı her türlü film için var bence. Küfürlü film yapanlarda eminim ticari olarak kaygı içindeler. Çünkü izleyicinin nasıl tepki vereceğini bilemiyorsunuz, Siz filminizi kendi inandıklarınız doğrultusunda gerçekleştiriyorsunuz sonrası halka kalmış.

MEKTUP EDEBİYAT: “Cenaze İşleri” hakkında başka neler söylemek istersiniz?

KORHAN UĞUR: “Cenaze işleri” Türk izleyicisinin ve benim özlediğim komedi sinemasına yaklaşmaya çalışan bir film, umarım beğenirsiniz.

MEKTUP EDEBİYAT: Korhan Bey, röportajımıza katıldığınız için teşekkür ediyorum. Yoğun işleriniz arasında bize zaman ayırmanız bizi çok memnun etti. Bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

Bunlarda İlginizi Çekebilir